uitleg jury 2022

Uitleg jury 2022 over prijswinnaars

De hoofdprijs van de Culturele Ronde 2022

Thea Vos

De jury is zeer onder de indruk van de ontwikkeling in het werk van Thea Vos. Ze heeft de coronatijd benut om haar droomfiguren uit al bestaande schilderijen te bevrijden en ook buiten de lijst de wereld te bevolken. Thea heeft een consistente en geloofwaardige eigen wereld geschapen die tegelijkertijd huiveringwekkend en lucide is. Haar figuren herken je uit je dromen en wil je misschien liever niet zien omdat ze herinneren aan onderhuidse dreiging, redeloosheid, het ongrijpbare; een parallelle wereld die er onmiskenbaar is maar waar je liever uit wegblijft. Tegelijkertijd zijn ze speels en grappig en zo intrigerend dat ze in je hoofd blijven zitten of je dat nu wilt of niet.
Het werk resoneert des te sterker in onze huidige tijd met z’n pandemie, oorlog en klimaatdreiging.
Werk met een lading, in een prachtig eigen kleurenpalet en onmiskenbaar Thea Vos.

Eervolle vermeldingen

Yvonne van Woggelum

Yvonne van Woggelum is bekend van haar grote doeken met groepen mensen – 6 jongens op het strand, vier meisjes met een glas frisdrank – in strakke compositie, die hoewel realistisch geschilderd net even buiten de orde vallen. Magisch realisme noemt ze het.
De jury bewondert het lef van Yvonne die ondanks haar succes met dit werk het roer radicaal omgooide. Ze werkt nu aan kleine etsen met landschappen als onderwerp en veelal in zwart-wit. Het contrast kan bijna niet groter zijn. Ze laat zich inspireren door de natuur in de omgeving van haar atelier op de steenfabriek. Ze vertelde dat ze zich bevrijd voelt van de druk die het werken aan de grote magisch realistische werken langzamerhand werd. Het is volgens de jury tekenend voor haar vakvrouwschap en gedrevenheid dat het nieuwe werk sterk genoeg is om stevig naast het oude werk te bestaan.

Mieke Plug

Mieke Plug schildert met borduurgaren. Ze gebruikt veelal heldere , frisse kleuren en experimenteert ook buiten het platte vlak. Voor de jury was haar werk een ontdekking. Mieke werkt met andere textielkunstenaars samen in de groep QS2. De groep heeft als doel elkaar te stimuleren om zich steeds te blijven ontwikkelen en te experimenteren met nieuwe technieken en vormen. En dat was te zien in de expositie bij haar thuis. Een prachtig beeldboek, een hedendaagse interpretatie van elementen uit Koptische kunst, Intrigerende werken die ons beeld over borduren flink op z’n kop heeft gezet.

Deel deze pagina