Tulpenvaas: steengoed-i, Keramiek, 11b x 7d x 21h cm, € 65

In de 17e eeuw begon Mary Stuart de trend om verse bloemen in huis te zetten. In Delft bestelde zij pagode-achtige vazen, soms wel anderhalve meter hoog, om als centerpiece op tafel te gebruiken. Twee daarvan staan in het Rijksmuseum. Mijn versie heb ik van een baksteen gemaakt.

Raymonde van Santen

Generaal Foulkesweg 257
6703 DK Wageningen
rays4all@gmail.com.nl | www.raymondevansanten.com/

Sinds twee jaar werk ik samen met een steenfabriek om op ambachtelijke wijze keramische ornamenten voor een kerk te reproduceren. Met bakstenen in veel kleuren, vormen en maten inspireert deze omgeving nu mijn vrije werk, zoals tulpenvazen in de vorm van bakstenen. De stenen verbeelden mijn besef van alledaagse dingen die wij over het hoofd zien.

De eigentijdse tulpenvazen, met een knipoog naar de tulpenmanie van de 17e eeuw, geven een actuele hype weer.

Ik werk graag in series, herhaling brengt structuur en orde aan, maar ook mogelijkheden tot variatie.

Met de keuze van het materiaal of het onderwerp bepaal ik de grenzen waarbinnen ik ga werken, Ik geef vorm aan mijn gedachten met keramiek, fotografie, video of grafisch werk.

Ik probeer zoveel mogelijk gerecycled en recyclebare materialen te gebruiken, mijn keuze om een zo klein mogelijke footprint achter te laten.

Bekijk de video van Raymonde (Klik op ‘Watch on vimeo’):

 

“Steengoed” is een uit één blad gevouwen fotoboekje met beelden van patronen en kleuren die mij elke keer weer boeien als ik op de steenfabriek rondloop. Uitgevouwen staat het op zichzelf.

Het terrein van de steenfabriek staat vol met stapels drogende en afgebakken stenen: een rijke bron van inspiratie om eindeloos patronen en kleurschakeringen te fotograferen. Grappig hoe ik mij nu bewust ben van steenkeuze en voegpatronen van gebouwen.