Self! Zijde, hout, leer, been en metaal, 50x52x14 cm, € 875

Gruttoweide 14
6708 BH Wageningen
fransjesmit@planet.nl | www.fransjesmit.nl

Het licht schijnt naar binnen en valt zachtjes op mijn tafelblad. Gereedschap hangt in een rijtje aan de muur. Om me heen liggen wol, zijde, leer, schuim, borduurzijde, schedeltjes en knoopjes. Plastic beentjes en takjes hout, theepapier, versleten katoen en viltnaalden, metalen wieltjes en medailles.
Ik bouw in wit, verbeeld mijn wereld uit deze onderdelen die overal vandaan komen en voeg er eigen en nieuw aan toe. Ik keer me binnenstebuiten zodat ik zichtbaar word. Herinneringen en verhalen worden bouwstenen, vormen figuren en reizen verder in zachte tactiele vormen die gekoesterd kunnen worden. Op wieltjes en vleugels, peinzend of snel, ieder uniek in samenstelling en materiaal. Ooit zullen zij ook uiteenvallen en materiaal vormen voor nieuw werk als onderdeel van de grote kringloop.
Wijze woorden, een natuurkundige ontdekking, een kok uit de middeleeuwen, mijn vader, de liedtekst van Bird Girl van Antony and the Johnsons, kinderen en onze hond, de wonderlijke natuur, dierbare momenten en herinneringen leg ik zo vast in beeld.

Experimenteren met wol, zijde, katoen en gerecycled papier, zoeken naar manieren om ze te bewerken als rijgen, borduren en beschilderen. Alles is handwerk, de tijd van de menselijke maat, precies snel genoeg om flexibel te kunnen vormgeven en onderweg een andere richting in te slaan.

Naast vrij kunstenaar ben ik ook docent beeldende vorming en schrijf ik projecten voor scholen en instellingen. Grote gemene deler is daarin dat ik mensen wil inspireren hun eigen verhaal te laten zien en ze uit te dagen hun unieke stukje binnenste te delen met de buitenwereld en zo verbinding te maken met zichzelf en de ander.

‘Vrijheid in vriendschap’ is zo’n project uit 2020, waarbij mensen met dementie samen met schoolkinderen het thema vriendschap onderzoeken en verbeelden. Een mooi voorbeeld waar alle deelnemers van genoten hebben.

Let’s make memories.

 

www.instagram.com/fransjesmit/ www.facebook.com/fransje.smit/